Frivillighetsprisen 2022: Hasnain Asghar fra Lif Laga

Hasnain Asghar (19) bidrar mye som frivillig i bydel Stovner og har gjort dette i fire år. Han har blant vært med i Lif Laga som er et prosjekt hvor ungdom får plukke epler i private hager i bydelen, som de så lager eplemost av. De planter trær, høster epler, beskjærer epletrær, produserer og selger eplemosten.

Hasnain har utmerket seg i dette prosjektet og er flink til å få med andre ungdommer. Han er et stort forbilde for mange i nærmiljøet. Hasnain startet også et elevbedrift-prosjekt via skolen som het Kulturgryta. Her fikk han med mødre med forskjellig minoritetsbakgrunn til å være med å lage mat fra forskjellige kulturer. Hver lørdag var det tema fra et land. Pengene som kom inn til prosjektet Kulturgryta brukte han på å bygge en brønn i Bangladesh og gi mat til mennesker Palestina. I 2021 vant han årets unge ildsjel i bydel Stovner.

Juryens begrunnelse  

Vinneren av Frivillighetsprisen 2022 er en inspirasjon for mange. Vedkommende har et stort engasjement og har levert konkrete resultater gjennom sin innsats.

Frivillighetens år 2022 har hatt som mål å få flere med i frivilligheten og senke barrierene for deltakelse. Dette er noe vinneren bidrar til hver eneste dag. Prisvinneren er en ambassadør for frivillig innsats. Et forbilde og en motivator i sitt nærmiljø.

Prisvinneren drar med seg seg nye folk inn i frivilligheten. Og vil være med å skape framtidens frivillighet. Det trengs for å holde dugnadstradisjonen vedlike.

Prisvinneren ser muligheter og løfter fram de gode kreftene på lokalt nivå. Vinneren er opptatt av å hjelpe de som trenger det og har samlet inn penger til gode formål.

Typen frivillighet som vinneren bedriver er innovativ og er en vinn vinn-løsning. Det starta med overskuddsfrukt og møteplasser og har vokst til egen eplehage med over 100 epletrær og egne «trevoktere».

Mange hundre frivillige deltar, og vinneren har tross sin unge alder blitt en ledestjerne blant dem. Og stjernen skal skinne i mange, mange år til.

Den nasjonale Frivillighetsprisen 2022 går til Hasnain Asghar fra Lif Laga.

Årets nykommer: Hunter Bjerkelig

Hunter Bjerkeli (20) startet i juni 2022 opp møteplassen «Skeiv Kafe» i Flekkefjord, i samarbeid med Flekkefjord Frivilligsentral. Møteplassen er ikke bare for skeive, men et trygt sted man kan skape et sosialt nettverk med andre. Hunter har selv kjent på utfordringer med å være «annerledes» og ikke passe inn.

– Jeg har vokst opp med det at det å hjelpe andre gir noe til seg selv, sier Hunter.

– Selv om det for meg egentlig ikke er så spesielt, så for andre kan den ene tingen påvirke så mye i livet deres. Og hvis jeg bare kan gjøre den ene tingen så er jeg fornøyd.

Hunter står opp for mange som kjenner på utenforskap på grunn av sin seksuelle legning, viser et ansikt og bidrar til et mangfoldig lokalsamfunn.

­­– Å bo midt i bibelbeltet og være skeiv er en veldig vanskelig ting. Og selv om man har kommet veldig mye lenger nå enn det man var før, er det likevel ekstremt vanskelig. Så vi fant ut at vi måtte starte opp noe slik at folk faktisk kunne møte folk og kunne se at «det er ikke bare deg». Fordi det har vært en vanskelig ting for meg.

Hunter kan ikke ha en vanlig jobb og det å være frivillig har gitt han mål og mening i livet.

–Det å kunne gjøre noe frivillig krever litt mindre enn en jobb, samtidig som det krever mye. Men det er liksom akkurat nok.

 Hunter har alltid vært opptatt av å gi av seg selv.

–Det er egentlig den beste følelsen som er synes jeg. Det å kunne gi noe av seg selv på den måten. Som bare hjelper andre, som får andre til å føle seg godt.

Juryens begrunnelse

I vurderingen av de 3 nominerte har juryen merket seg at alle tre er en inspirasjon og et forbilde for mange. Alle tre tar tak i vanskelige tema og snur det til noe positivt og konstruktivt. Alle tre er verdige vinnere og fortjener all heder og ære.

Vinneren av prisen Årets nykommer 2022 er utrolig inspirerende og rørende imponerende. Vinneren har brukt av sin tid på å gjøre noe meningsfullt både for andre og for seg selv.

 Juryen ser at vinnerens situasjon er utfordrende og vanskelig, men vinneren har allikevel tatt initiativ til å gjøre en forskjell for andre gjennom frivillig innsats og med det gjøre det beste ut av det for seg selv. Noe som kan være en inspirasjon for andre unge i samme situasjon.

I et miljø hvor det å være annerledes kan være ekstra tøft har vedkommende stilt opp for andre med samme utfordringer som seg selv. Han går i bresjen for å skape et raust og mangfoldig miljø der han bor og er et forbilde for andre.

Helseprisen: Norges Døveforbund

Tegnspråklig vernepleieutdanning gikk av med seieren!

– Dette er inkludering i praksis, og det er en stor glede for meg å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da hun mandag kveld delte ut Helseprisen.

På scenen sto en rørt prosjektleder Finn Arild Thordarson, sammen med generalsekretær Petter Noddeland og prosjektkoordinator Arash Bagharzadeh i Norges Døveforbund.

– Det betyr utrolig mye for oss å få denne prisen. Jeg har gjennomført mange prosjekter gjennom årene, men akkurat dette prosjektet er det som treffer meg sterkest emosjonelt. For det rører ved noe veldig sårbart for mange, ikke minst for oss som er døve eller av andre grunner er spesielt utsatt for utenforskap, sier han.

Det er sjuende gang Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen på Frivillighetens dag, 5. desember. Prisen går til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon, som har utmerket seg gjennom blant annet nyskapning, kreativitet og særlig gode resultater eller nytte for målgruppen.

– En ubeskrivelig følelse

I prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning har NTS Kompetanse i samarbeid med Norges Døveforbund og Universitetet i Sørøst-Norge utviklet en modell for å inkludere døve studenter i det ordinære studietilbudet.

Det gjør de blant annet med å organisere faste tolker på forelesningen, samt å tilrettelegge for egne studiegrupper for de døve studentene.

– Det er en helt fantastisk opplevelse. En ubeskrivelig følelse av frihet og samhold. Jeg føler meg så motivert og jeg har lyst til å gå på skolen, fortalte student Ellen Charlotte Ricci, da Stiftelsen Dam møtte studentene tidligere i høst.

– Vanlig at døve blir utbrent

Både hun og flere andre av studentene har prøvd seg på høyere utdanning tidligere, men har måttet gi opp. Det har blitt for krevende med å organisere tolker på egen hånd, og i tillegg være eneste døve student i et studiemiljø med bare hørende studenter.

– Det er dessverre veldig vanlig at døve blir utbrent i høyere utdanning. Det å være inkludert kommunikasjonsmessig sett er for mange hørende som luft. Du har det, og du merker det ikke før det er borte. For mange døve er denne inkluderingen som å få luft for første gang, sier prosjektleder Finn Arild Thordarson.

– Et sjokk å bli inkludert

En rørt Thordarson forteller at flere av studentene er sterkt berørt av effekten i prosjektet.

– Flere har fortalt at selv om de har vært døve hele livet, var det som et sjokk å kjenne på hvor inkludert man kan være. Bare det å kunne gå på skolen uten å ha en klump i magen, å føle at man kommer til dekket bort. Er det virkelig sånn det er for hørende studenter hver dag?

Helseprisen består av et diplom og 50.000 kroner, som går til organisasjonen bak prosjektet.

I finalen til årets pris var tre prosjekter, som var valgt ut av en jury. Disse var, i tillegg til Tegnspråklig vernepleieutdanning, Foodtruck til sykehjem i regi av Norges Røde Kors og Min M i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Les hele talen til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol her:

Kjære alle sammen

Helseprisen 2022 går til et prosjekt som er nyskapende, inkluderende og viktig. Både for målgruppen og for samfunnet.

Helsefrivilligheten jobber hver eneste dag for å skape engasjement, glede og mestring, og gjør en stor innsats for å skape mer aktivitet, kunnskap og inkluderende samfunn og fellesskap i hele landet.

Vinneren av Helseprisen 2022 er ikke noe unntak.

Prosjektet tar inkludering på alvor, og har vist at det nytter å tenke utenfor boksen for å oppnå gode resultater. Samarbeid har vært et nøkkelord for at prosjektet har lykkes med sin målsetning, og det er spennende å se hva man kan få til når mange ulike aktører drar i samme retning.

Ekstra godt er det når løsningene bidrar til et varmere, rausere og mer inkluderende fellesskap, der alle får muligheten til å leve gode liv. Og nettopp behovet for god livskvalitet for alle var bakgrunnen for det her prosjektet.

Følelsen av isolasjon og utenforskap er vond. For mange er det dessverre en følelse dem møter daglig, på mange ulike arenaer. Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere å jobbe for enn å hindre utenforskap.

Det har årets vinner av Helseprisen tatt på alvor.

For når noen har det vanskelig, så er det andre som finner gode løsninger. Og prosjektet har utviklet en metode for inkludering, som mange av oss tar som en selvfølge.

«En ubeskrivelig følelse av frihet og samhold», sier en av prosjektdeltakerne. Hun heter Ellen Charlotte Ricci og er døv.

Flere ganger tidligere har hun prøvd å studere, men hun har måtte gi opp. Det har rett og slett vært for krevende å organisere tolker – både til faglig samtaler og i sosiale lag, når hun har vært den eneste døve i et studiemiljø med hørende studenter.

Sånn har det vært helt til i høst, da elleve andre likepersoner møtte til studiestart ved vernepleierstudiet på Universitetet i Sørøst-Norge.

«Jeg har ikke lenger en vond følelse i magen», sier Ellen Charlotte nå.

For med velvilje fra universitetet, god faglig hjelp fra Norges Døveforbund, stødig prosjektledelse fra NTS Kompetanse og økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam, kan Ellen Charlotte og hennes døve medstudenter nå delta på forelesninger, ha gode faglige diskusjoner i studiegruppa og ikke minst kjenne på den gode følelsen av det sosiale fellesskapet, der samtalen flyter lett. I likhet med sine hørende studievenner.

Det her er inkludering i praksis, og det er en stor glede for meg som helse- og omsorgsminister å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022!