Frivillighetsprisen: Turid Abelsen fra Sortland

Turid 3.jpg

Turid Abelsen fra Sortland vinner den nasjonale Frivillighetsprisen 2020 for sin livslange innsats i ulike frivillige organisasjoner. Hun vil motta 50.000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål.

Turid Abelsen (71) vinner den nasjonale Frivillighetsprisen 2020. Turid er med på det meste av frivillighetsarbeid. Hun er aktivitetsvenn for personer med demens, har vært trener i Ajaks ski- og fotballklubb i 50 år, styreleder i Caravanklubben, sekretær i Marsjklubben og sjåfør for TV-aksjonen.

– Turid Abelsen er med på det meste i frivilligheten i Sortland gjennom 50 år og er en fantastisk representant for frivillighetstradisjonen i Norge, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.  

Da koronaen kom til Norge sto Turid på for Sortland frivilligsentral og bisto folk med handling av matvarer, delte ut over 100 påskeegg til eldre som bor alene, skapte utearrangement på 17. mai ved et av sykehjemmene og inviterte til bålkaffe ute i parker og hager. Hun er leder for boccia for seniorer i en park i Sortland.

Juryens begrunnelse  

Vinneren av Frivillighetsprisen 2020 representerer mange typiske kjernefrivillige med lang og tro tjeneste bak seg. Vi snakker om kakebakerne, kaffekokerne, bøssebærerne og møteforberederne, som ofte glemmes i festtalene, men som spiller en helt uvurderlig rolle i frivilligheten. Disse er frivillige som jobber i det stille og tilrettelegger for aktiviteter for store og små i nærmiljøer over hele Norge.

Vinneren har livslang fartstid i frivilligheten og har ingen planer om å gi seg med det første. Vinneren holder den norske frivillighetstradisjonen levende og har et tydelig fokus på å føre denne videre til nye generasjoner. 

Frivilligheten har vært avgjørende for å hanskes med koronapandemien. Vinneren har særskilt utmerket seg med engasjement og omsorg for mennesker som er spesielt sårbare under pandemien. Pandemien har uante konsekvenser for det norske samfunnet på kort og lang sikt, men vinnerens innsats er utvilsomt med på å begrense skadene. Vinneren er en av de som tenner lys i en mørk tid.

Årets vinner har gjennom hele sitt liv bidratt til sitt lokalsamfunn gjennom mange forskjellige organisasjoner. Vinneren stiller opp der det trengs, som tilrettelegger i det lokale idrettslaget, sekretær i marsjklubben, styreleder i karavanklubben, sjåfør for TV-aksjonen eller som aktivitetsvenn for personer med demens på sykehjemmet. Hun motvirker ensomhet og passivitet. Hun skaper glede, håp og optimisme.

Vinneren av den nasjonale Frivillighetsprisen 2020 er Turid Helene Abelsen fra Sortland.

Helseprisen: HELT MED

704793468.jpg

– Årets vinner har jobbet hardt for å samle både store og små aktører i arbeidslivet, for å bidra til at mennesker med psykisk utviklingshemming skal få bruke sine ressurser i det ordinære arbeidslivet. Gjennom en unik metodikk sørger de for god oppfølging og trygge rammer slik at både arbeidstaker og arbeidsgiver kan utvikle seg, og dra nytte av hverandre, sa leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, som delte ut Helseprisen 2020.

Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig skal deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. En jury velger ut tre finalister blant de mange nominasjonene som kommer inn til stiftelsen, og deretter er det publikum som stemmer fram vinneren. Flere tusen mennesker har stemt på de tre finalistene, og til slutt var det HELT MED og prosjektet Arbeid, helse og utviklingsfremming, som gikk av med seieren.

– Svært inspirerende

– Fantastisk, tusen takk til alle som har stemt på oss. Det er svært inspirerende å motta denne prisen og dermed anerkjennelsenfor hvor viktige bidragsytere også personer med utviklingshemming kan være i arbeidslivet, sa Jarle Eknes, som er prosjektleder og daglig leder i HELT MED.

HELT MED er en metode for å skape arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv.

– Bakgrunnen for at vi startet med dette var at vi har sett over mange tiår at mennesker med utviklingshemming har blitt fortrengt fra alle former for arbeidsliv, sier Eknes.

Takker arbeidstakerne

Nylig kunne HELT MED feire at over hundre mennesker med utviklingshemming har fått jobb gjennom dem, og i dag kan de altså juble over å vinne Helseprisen 2020. Eknes takker alle arbeidstakerne, som har fått jobb, for at de har nådd så langt.

– Det er det gode arbeidet som dere utfører som gjør at flere og flere arbeidsgivere vil bli med på laget, sa han i sin takketale.

Bli kjent med HELT MED her:


Les hele juryens begrunnelse her:

Helseprisen 2020 går til et prosjekt som har imponert juryen, både i gjennomføring og med solide resultater. Prosjektet bidrar til økt livskvalitet og til inkludering på arenaer mange av oss tar for gitt. 

Det siste året har mange av oss kjent på hvordan det føles når de tingene vi tar for gitt blir borte. Når vi ikke lenger kan gå på jobb og møte kollegaer, når de sosiale arenaene forsvinner og når alt det vi kanskje tenker på som den «grå hverdagen» ikke lenger er der. 

For noen er det dessverre hverdag å være ekskludert fra mange av disse arenaene. 

Men heldigvis finnes det mennesker som bruker all sin tid til å jobbe for inkludering. Som vil jobbe for at alle skal få være en del av samfunnet, med de samme mulighetene og de samme rettighetene. 

Vinneren av årets Helseprisen 2020 gjør det. 

Gjennom flere år har menneskene i dette prosjektet utviklet en metode for systematisk inkludering. Det imponerte oss i juryen dypt. For ved å søke samarbeid, ved å informere og opplyse har dette prosjektet sørget for at en sårbar og utsatt gruppe får være med. 

Dam for deltakelse, aktivitet og mestring. Og sjelden har vel et prosjekt vært mer «spot on» på deltakelse, aktivitet og mestring. 

Årets vinner har jobbet hardt for å samle både store og små aktører i arbeidslivet, for å bidra til at mennesker med psykisk utviklingshemming skal få bruke sine ressurser i det ordinære arbeidslivet. Gjennom en unik metodikk sørger de for god oppfølging og trygge rammer slik at både arbeidstaker og arbeidsgiver kan utvikle seg, og dra nytte av hverandre. 

De har satt seg ambisiøse mål, og nylig kunne de feire at flere enn  hundre personer har fått jobb gjennom Helt med. Det er flere enn hundre mennesker som gjør en innsats som trengs  og som får ny mening inn i livene sine. Det er så i imponerende!

Vi gratulerer HELT MED og prosjektet Arbeid, helse og utviklingsfremming med Helseprisen 2020.

Årets frivillighetskommune: Lørenskog

Banner Kommunelogo 16_9 1920x1080_2.jpg

Juryens begrunnelse

Vinneren av prisen Årets frivillighetskommune 2020 er en kommune som har jobbet systematisk og målrettet med sin frivillighetspolitikk.

Det er nedlagt en betydelig innsats i å bli kjent med bredden av det som rører seg i frivillig sektor gjennom å kartlegge frivillighetens utfordringer, ressurser, samarbeidsrelasjoner og utviklingsmuligheter. Frivillighetspolitikken er utviklet i tett dialog med bredden av frivilligheten.

Vinneren er en aktiv tilrettelegger for godt samspill mellom politikk og frivillighet. Det arrangeres en årlig frivillighetskonferanse som er et treffpunkt for alle typer lokale frivillige organisasjoner, kommuneansatte og folkevalgte. Fokuset har vært på faglig påfyll, dialog og idéutvikling og samarbeid mellom frivillighet og kommune.   

Kommunen tilbyr lokale lag og foreninger kompetansehevende kurs 1-2 ganger per år med tema som rekrutteringsarbeid, bruk av sosiale medier, drift av organisasjoner osv. 

Det er etablert et eget frivillighetsråd som er sammensatt av representanter for frivilligheten og kommunalt ansatte med ansvar for frivillighet. Det er ansatt en frivillighetskoordinator som skal støtte opp om mangfoldet og omfanget av aktiviteter som frivilligheten representerer, og legge til rette for en bærekraftig frivillig sektor.

Etter juryens vurdering har kommunens måte å utvikle sin frivillighetspolitikk stor overføringsverdi til andre kommuner.

Årets frivillighetskommune 2020 er Lørenskog kommune.

Årets nykommer i frivilligheten: Stian Juhani Gjertsen fra Robin Hood Huset i Bergen

Fra lediggang til ressursfull og livsglad

Stian Juhani Gjertsen fra Robin Hood Huset i Bergen (30)

Etter en lang tid utenfor ordinært arbeidsliv, startet Stian som frivillig ved Stiftelsen Robin Hood Huset i Bergen i november 2019.

– Jeg har vært arbeidssøkende i fire år, og jeg har derfor vært mye alene. Så det å kunne være frivillig har gitt meg livsgleden tilbake, forteller Stian.   

Utenfor arbeidslivet, innenfor i Frivilligheten

Stian har en hørselsnedsettelse og bruker høreapparat.

– Vårt inntrykk er at Stian har blitt fortalt at han har utfordringer som gjør det vanskelig for ham å stå i ordinært arbeid, sier Lene Fauskanger, frivillighetskoordinator ved Robin Hood huset.

Stian startet som frivillig ved husets klesloft – et ukentlig tilbud hvor personer som er i en økonomisk vanskelig situasjon kan komme for å finne seg nye, gratis klesplagg. Som følge av koronapandemien ble Klesloftet stengt av smittevernhensyn, men Stian ønsket likevel å bidra. Derfor fortsatte han som frivillig ved Robin Hood husets kafé.

– På Robin Hood Huset opplever vi Stian som en stor ressurs. Stian er hardtarbeidende, smilende og en imøtekommende kar. For oss er han en person det er lett å like og lett å bli glad i, forteller Lene.

Helseprisen: Prosjektet «Ekspedisjon 2019» og Stiftelsen Veien Ut

– Årets vinner er et eksempel på at man kan overvinne alle utfordringer med mot, samhold og felleskap. Gjennom tre måneder tar Stiftelsen Veien ut med seg rusmisbrukere på ekspedisjon, der stikkord er lange vandringer, seilas i tøffe farvann, kombinert med terapi og stor grad av mestring, som for mange blir starten på veien ut av rusen, sa jurymedlem og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, da han delte ut Helseprisen 2019.

Les mer hos Stiftelsen Dam

Årets frivillighetskommune: Flekkefjord kommune

Prisen Årets frivillighetskommune går til Flekkefjord kommune. De mottar prisen for sitt systematiske arbeid for samspill mellom politikk og frivillighet. Heder og ære også til kommunene Eid og Lier som var de øvrige finalistene i kåringen.

Les mer hos KS!

Årets nykommer i frivilligheten: Kine Sliper, frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag

For 15 år siden ble Kine Sliper (33) frisk fra spiseforstyrrelser. I fjor ble hun frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag. Der fant hun et fellesskap og er blitt en ressurs. Nå er hun hedret av med den nasjonale prisen for Årets Nykommer i Frivilligheten på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo.

Opptatt av psykisk helse. 

– Jeg meldte meg som frivillig fordi jeg er veldig opptatt av psykisk helse og har lenge hatt lyst til å engasjere meg innen det. Så har jeg opplevd så mye mer enn det jeg trodde jeg skulle få oppleve. Dette ble en fin måte å komme inn i en sosial gjeng, få mestringsfølelse og føle at jeg er til nytte. Det er hovedgrunnene til at jeg ble frivillig i ROS, sier Kine

–Jeg føler ikke selv at jeg er redd for å snakke om vanskelige ting. Det tror jeg kanskje folk merker og det tror jeg folk skjønner, uten at det trengs å sies høyt. Samtalene ender alltid med håp og det er veldig sterkt for meg. Jeg har selv vært der og vet hvordan det er å ikke se håpet. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre til å se utenfor seg selv og sitt eget hode.  

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. 

Ane Dahl Torp spiller rollen som Kine i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Juryens begrunnelse

"Årets nykommer har funnet glede i å spille en viktig rolle for andre. Ved å legge til rette for at andre får gode opplevelser har finalisten påvirket hverdagen til flere, som har hatt behov for nettopp dette.

Juryen mener årets nykommer viser at vi alle har noe å bidra med og finalisten har selv satt særlig pris på være en del av organisasjonen. Årets nykommer valgte å gi av sin tid, dele sine råd og skape håp for andre i en periode av livet hvor hun selv hadde behov for mening og mestring i hverdagen som arbeidssøker."

Frivillighetsprisen: Knut Skår, Norske Redningshunder

Bilde: Vinner av Frivillighetsprisen Knut Skår fra Norske Redningshunder Åsne Havnelid fra Norsk Tipping, kulturminister Trine Skei Grande, styreleder i Frivillighet Norge Heikki Eidsvoll Holmås og konferansier Solveig Kloppen. (Foto: CF Salicath)

Bilde: Vinner av Frivillighetsprisen Knut Skår fra Norske Redningshunder Åsne Havnelid fra Norsk Tipping, kulturminister Trine Skei Grande, styreleder i Frivillighet Norge Heikki Eidsvoll Holmås og konferansier Solveig Kloppen. (Foto: CF Salicath)

Knut Skår fra Norske Redningshunder vant den nasjonale Frivillighetsprisen 2019 på FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Over 63 prosent av den norske befolkningen deltar med frivillig innsats ifølge Frivillighetsbarometeret 2019 (Kantar), noe som gjør Norge til verdensmestere i frivillighet. Frivillige er viktige for den norsk beredskapen. Ifølge en rapport om de frivillige rednings- og beredskapsorganisasjonenes rolle i dagens samfunn, finnes det ca 10 000 operative frivillige innenfor beredskapsfrivillighet i Norge.

Norske Redningshunder er en av Norges største frivillige redningsorganisasjoner, og trener hunder og førere for tjeneste under redningsaksjoner.

– Norske Redningshunder er tuftet på frivillighet. I et miljø med mange engasjerte frivillige, står Knut frem som en bauta, sier juryens leder Heikki Eidsvoll Holmås.

– Knut deltar i alle deler av Norske Redningshunder – alt fra kasserer i lokallaget til styreleder nasjonalt. Han er selv med på over 30 redningsaksjoner i løpet av året og jobber kontinuerlig med å utdanne nye hundeførere. Knut og hans medfrivillige gjør rett og slett Norge tryggere, fortsetter Eidsvoll Holmås.

Den nasjonale Frivillighetsprisen ble i år utdelt for 25. gang. Prisen ble delt ut på Frivillighet Norges arrangement Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo i kveld, som er Frivillighet Norges markering av FNs internasjonale dag for frivillighet. Norsk Tipping ga 50 000 kroner til prisvinnerens formål.

I tillegg til Frivillighetsprisen, ble følgende priser delt ut:

  • Vinner av Årets nykommer i frivilligheten: Kine Sliper, frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag

  • Årets frivillighetskommune: Flekkefjord kommune

  • Helseprisen: Prosjektet «Ekspedisjon 2019» og Stiftelsen Veien Ut, Drammen, Buskerud

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Frivillighetsprisen 2019 strekker seg langt for andre mennesker og gjør en uvurderlig innsats for samfunnet vårt gjennom å hjelpe mennesker i nød og i desperate situasjoner.

Vinneren har vært svært aktiv i flere tiår og gjør sin frivillige innsats til alle døgnets tider og i all slags vær. Vinneren er en god og trygg rollemodell som bidrar til kompetanseheving og rekruttering til en type frivillighet som Norge er helt avhengig av. Vinnerens arbeid foregår lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Frivilligheten har en helt avgjørende rolle i beredskapsarbeidet i Norge. Vinneren har bidratt til vekst i egen organisasjon som er tuftet på frivillighet. Til tross for små budsjetter og få betalte stillinger er organisasjonen i dag en av de største frivillige redningsorganisasjonene i landet.

Kort sagt: Vinneren av Frivillighetsprisen 2019 gjør Norge tryggere. Og navnet hans er Knut Skår fra Norske Redningshunder.

Juryen til Frivillighetsprisen

Juryen til Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge, Heikki Eidsvoll Holmås. Andre medlemmer i juryen er stortingsrepresentanter i Familie- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (Ap), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), samt leder for samfunn og selskapsrelasjoner i Norsk Tipping Sverre Berg Lutnæs, tidligere leder i Røde Kors ungdom Mawra Mahmood og forsker på sivilsamfunnet ved Institutt for Samfunnsforskning, Audun Fladmoe