Vi vil gi en pris til en
ny frivillig du setter pris på!

Årets Nykommer i Frivilligheten

Frivillig.no hyller nye frivillige og kårer "Årets Nykommer" på Frivillighetens dag 5. desember. Kanskje er årets nykommer frivillig i et lokallag i akkurat din organisasjon?

De nominerte til Årets Nykommer i Frivilligheten skal være helt vanlige ekstraordinære folk som organisasjonene setter særlig pris på. Frem til 15. september har frivillige organisasjoner nominert nye frivillige, og nominasjonen er nå stengt.

Prisen deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. desember.

  Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalfeoreningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalfeoreningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.


Frivillige spiller en viktig rolle i andres liv! 

 Kim Haugen, Iselin Shumba og Line Verdal spiller rollene som finalistene.

Kim Haugen, Iselin Shumba og Line Verdal spiller rollene som finalistene.

Med dette i tankene har vi fått tre skuespillere til å spille rollen som de tre frivillige som er finalister til prisen Årets nykommer i frivilligheten. Resultatet og navnet på finalistene lanseres i uke 47.

Tidligere vinnere

Vinneren av Årets Nykommer 2017: Frank Sandbye-Ruud fra Rubicon Norge

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

 

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Vinneren av Årets Nykommer 2016: Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

Aktivitetsvenn som vinner av Årets nykommer i frivilligheten

Sang Bui (27) jobbet med eldre, men følte hun fikk for lite tid med de dem da hun hadde det som jobb. Hun fant et oppdrag som besøksvenn på Frivillig.no, og nå er Sang vinner av prisen Årets nykommer i frivilligheten som ble delt ut under Frivillighetsprisen fag & fest 2016.

Sang er frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Oslo. Her har hun vært aktivitetsvenn for den samme damen hver onsdag i snart ett år. Sammen lager de bacalao, mater duene, går tur eller spiser is.

– Hun er en kjemperessurs. Ikke bare for damen hun besøker, men også for hele avdelingen, sier Thale Waaler Eggen, nasjonal prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det var Waaler Eggen som nominerte Bui til prisen.

I nominasjonen skriver Waaler Eggen blant annet: «Bui har representert organisasjonen og fortalt om det å være frivillig, blant annet på Stortinget. Hun er flink til å prate for seg, og brukes til å promotere aktivitetsvenn-prosjektet. Hun tar også masse initiativ. Da hun hadde fikset neglene til sin venn, ønsket de andre damen på sykehjemmet det samme, og da fikset Sang like gjerne neglene til alle sammen.»

 

Juryens begrunnelse:

Dette har vært en veldig vanskelig utvelgelse. Alle tre kandidatene har fylt kriteriene og har både berørt og inspirert oss.

Vi så etter en nykommer som kunne å vise frivillighetens nærhet og tilgjengelighet, og at det å være frivillig er noe alle kan klare.

Vinneren av Årets Nykommer traff hele juryen med sin historie.

Vinneren utfører en oppgave som alle kan gjøre og som føles meningsfylt fra første stund. Den frivillige innsatsen er av stor nytte for samfunnet og vinneren påvirker andres hverdag direkte.

Vinneren gir mye av seg selv, og opplever å få mye tilbake. Vinneren bidrar aktivt for organisasjonen og virker reflektert, selvgående og initiativrik. Personen er rett og slett en drømmefrivillig og filmen om denne personen har allerede inspirert over 100 andre til å melde seg som frivillige gjennom Frivillig.no.