Vi vil gi en pris til en
ny frivillig du setter pris på!

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.  Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.

Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Årets Nykommer i Frivilligheten

For tredje år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag 5.desember på Sentralen i Oslo.

Finalistene presenteres 13. november!

 –Frivillig.no har som mål å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av det frivillige felleskapet og å spille en viktig rolle i andres liv, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

 De nominerte til Årets nykommer i Frivilligheten er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden. Vinneren avgjøres av en jury bestående av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner.

Tidligere vinnere

Årets nykommer 2018

Speiderleder Mohamad fra Rjukan/Syria fikk frivillighetspris av Kronprinsparet

For tredje år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen "Årets nykommer i Frivilligheten". Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

Prisen til "Årets nykommer i frivilligheten" ble delt ut til Speiderleder Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan av H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen på vegne av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. Desember kl 18-19.

Mohamad er frivillig speiderleder i Rjukan speidergruppe av Norges speiderforbund.

–Frivillig.no har som mål å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av det frivillige felleskapet og å spille en viktig rolle i andres liv, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

"Årets nykommer i Frivilligheten" er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden.

I juryens begrunnelse står det:

Årets nykommer er et ja-menneske som trives godt sammen med andre. Personen er entusiastisk, tar initiativ og har selv bidratt til å bli inkludert i nærmiljøet. Den frivilliges smittende gode humør og gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. Juryen tror den frivillige kan inspirere flere i samme situasjon til å oppdage gleden og nytten av å være en del av felleskapet i frivillige organisasjoner som speideren.

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er av Frivillig.no kåret til Årets nykommer i frivilligheten 2018

Mohamad har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Han kom til Norge for snart fire år siden, og havnet på Rjukan. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med speidergruppa, for han ønsket å drive med noe som kunne hjelpe ham å bli en del av det norske samfunnet.

-Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut.

Ble speiderleder

Mohammad og Kim.jpg

Han ble med i speideren for to år siden og sommeren 2017 deltok han på speiderlandsleir i Bodø. Der tok han et lederkurs, og høsten 2017 ble han speiderleder i gruppa på Rjukan.

-Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det, sier Mohamad


Frivillige spiller en viktig rolle i andres liv! 

Med dette i tankene har vi fått tre skuespillere til å spille rollen som de tre frivillige som er finalister til prisen Årets nykommer i frivilligheten. Her møter du de andre to finalistene!

Rajaa og Line.jpg

Det er så viktig at vi engasjerer oss
– det blir så mye bedre for alle.

Rajaa Amazghor fra Oslo er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets nykommer i frivilligheten 2018

Hver lørdag bruker Rajaa av sin fritid for å besøke en Eritreisk tvillingmor. Hun avlaster og støtter moren i foreldrerollen. Oppfølgingen av den lille familien gjør Rajaa med stort engasjement, smittende humør og stor grad av fleksibilitet.

Rajaa er frivillig familiekontakt i Home-Start Familiekontakten drevet av Kirkens bymisjon i Oslo.

Vil gjøre noe nyttig

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet. Jeg har min erfaring og min kultur og er en voksen dame som kan dele dette og stille opp for andre. Jeg vil være en god rollemodell for mine 4 gutter – de synes jeg står på og setter pris på at jeg engasjerer meg. De sier de er stolte av meg. Jeg vil bidra – selv om jeg bare gjør en bitteliten forskjell, sier Rajaa.

Rajaa kommer fra marokko og flyttet til Norge i voksen alder. I tillegg til å være student er Rajaa selv enslig forsørger for fire barn, og deler velvillig av sin erfaring som alene-mamma. Hennes første møte med frivilligheten var som bruker ved Stovner Frivillighetssentral. Etterhvert ble hun med som frivillig for Home-Start Familiekontakten og Kirkens Bymisjon.

– Jeg håper jeg kan inspirere flere til å være med å gjøre nytte for seg i samfunnet. Det er så viktig at vi engasjerer oss – det blir så mye bedre for alle. Jeg ønsker å fortsette å være frivillig lenge. Det har blitt veldig viktig for meg og den jeg er, sier Rajaa.

Line Verdal spiller rollen som Rajaa i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.


Lilland og Iselin.jpg

Pensjonert rektor med hjerte for barn og unge

Lillann Fanuelsen fra Drammen er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets nykommer i frivilligheten 2018

Etter mange år som rektor på Åssiden Barneskole ble Lillan pensjonist. Hun har aldri vært engasjert i foreningsliv, og aldri noe spesielt i idretten, før hun i februar 2018 meldte seg inn i bydelsklubben Åssiden Idrettsforening. Nå er hun styremedlem med spesielt ansvar for verdiarbeidet i klubben.

Lillann er frivillig i Åssiden Idrettsforening.

-Når jeg ble pensjonist hadde jeg et behov for å fortsatt være nyttig. Jeg var redd for å stagnere, ønsket å fortsatt kunne være del av noe større enn meg selv. Jeg har alltid vært opptatt av hvordan vi involverer barn og unge. De er fremtiden og jeg ønsket å engasjere meg for at denne fremtiden blir bra.

Opptatt av barna

"Hvorfor skal vi gjøre dette?" og "Har noen spurt barna om hva de ønsker?" er spørsmål som går igjen etter at Lillan entret styrerommet i klubben. Lillan er den flotte dama, som tør å stille spørsmål. Hun er ydmyk, men samtidig en tydelig stemme som sier i fra når hun mener noe er feil.

-Jeg er godt kjent I lokalmiljøet og hadde også et behov for å fortsatt være en aktiv del av samspillet i kommunen. Jeg kjente idrettslaget fra samarbeid med skolen tidligere og fant min rolle her, til tross for at jeg ikke var så opptatt av idretten og sporten. Det er barna jeg vil bruke resten av min tid på.

Iselin Shumba spiller rollen som Lillann i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

 

Vil du spille en viktig rolle i andres liv?
Finn noe som engasjerer deg og bli frivillig!

Tidligere vinnere

Vinneren av Årets Nykommer 2017: Frank Sandbye-Ruud fra Rubicon Norge

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

 

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Vinneren av Årets Nykommer 2016: Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

Aktivitetsvenn som vinner av Årets nykommer i frivilligheten

Sang Bui (27) jobbet med eldre, men følte hun fikk for lite tid med de dem da hun hadde det som jobb. Hun fant et oppdrag som besøksvenn på Frivillig.no, og nå er Sang vinner av prisen Årets nykommer i frivilligheten som ble delt ut under Frivillighetsprisen fag & fest 2016.

Sang er frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Oslo. Her har hun vært aktivitetsvenn for den samme damen hver onsdag i snart ett år. Sammen lager de bacalao, mater duene, går tur eller spiser is.

– Hun er en kjemperessurs. Ikke bare for damen hun besøker, men også for hele avdelingen, sier Thale Waaler Eggen, nasjonal prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det var Waaler Eggen som nominerte Bui til prisen.

I nominasjonen skriver Waaler Eggen blant annet: «Bui har representert organisasjonen og fortalt om det å være frivillig, blant annet på Stortinget. Hun er flink til å prate for seg, og brukes til å promotere aktivitetsvenn-prosjektet. Hun tar også masse initiativ. Da hun hadde fikset neglene til sin venn, ønsket de andre damen på sykehjemmet det samme, og da fikset Sang like gjerne neglene til alle sammen.»

 

Juryens begrunnelse:

Dette har vært en veldig vanskelig utvelgelse. Alle tre kandidatene har fylt kriteriene og har både berørt og inspirert oss.

Vi så etter en nykommer som kunne å vise frivillighetens nærhet og tilgjengelighet, og at det å være frivillig er noe alle kan klare.

Vinneren av Årets Nykommer traff hele juryen med sin historie.

Vinneren utfører en oppgave som alle kan gjøre og som føles meningsfylt fra første stund. Den frivillige innsatsen er av stor nytte for samfunnet og vinneren påvirker andres hverdag direkte.

Vinneren gir mye av seg selv, og opplever å få mye tilbake. Vinneren bidrar aktivt for organisasjonen og virker reflektert, selvgående og initiativrik. Personen er rett og slett en drømmefrivillig og filmen om denne personen har allerede inspirert over 100 andre til å melde seg som frivillige gjennom Frivillig.no.