Frivillighetsprisen logo
 

Frivillighetsprisen går til en person, lokal forening eller gruppe som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats.

Frivillighetsprisen deles ut av Frivillighet Norge, Kultur- og likestillingsdepartementet og Norsk Tipping. Prisutdelingen vil skje på Frivillighetens dag 5. desember, på FNs internasjonale dag for frivillighet. Av nærmere 300 unike nominasjoner har juryen valgt seks finalister – nå er det opp til folket å stemme på sin favoritt! Stemmerunden varer frem til 27.november.  

FINALISTER
Frivillighetsprisen 2024

 
 

Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir

 

Østmarkas Venner

Siden etableringen i 1966 har Østmarkas Venner jobbet for å ivareta Østmarka. Helga Gunnarsdóttir har vært styreleder siden 2017. Hun jobbet fram ideen om å etablere en nasjonalpark sammen styret og har vært sentral i å få til samarbeid på tvers. Med Helga i spissen, viser Østmarkas Venner på eksepsjonelt vis hvordan frivillig innsats kan bidra til endringer – fra det lokale til det nasjonale. Høsten 2023 kom nemlig nyheten som organisasjonen hadde arbeidet for i lang tid: da vedtok regjeringen å opprette Østmarka nasjonalpark. Dette gjorde Østmarka til den første nasjonalparken opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon. 

– Frivillighet kan flytte fjell. Arbeidet med å etablere en nasjonalpark i Østmarka er et godt eksempel på det, sier styreleder i Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir.  

 
 

 

De frivillige ved Caritas Ressurssenter i Oslo  

 

Caritas Norge

På Caritas Ressurssenter i Oslo kan folk som er nye i Norge få hjelp med å navigere i det norske systemet, få bistand til å skrive søknader og informasjon om hvilke rettigheter man har, i tillegg til å ta del i aktiviteter. Målet er å hjelpe flere inn i det norske samfunnet og arbeidslivet. I fjor utførte de 228 frivillige ved ressurssenteret hele 8.300 individuelle samtaler. Veiledningen gjøres i all hovedsak på morsmålet til den som besøker senteret, noe som gjør tilbudet tilgjengelig for flere. Innsatsen til de frivillige ved ressurssenteret er med på å skape helt nye muligheter – både for de besøkende og de frivillige selv. 

– Det å komme til Norge er ikke lett. Det å lære språk er ikke lett, men her er vi på en måte sammen om et felles mål, sier Claudia Arangua, prosjektrådgiver i Caritas.  

 
 

 

Ivar Meisal Pedersen

IL Goma

Ivar Meisal Pedersen (55) har vært sentral i å holde liv i IL Goma, en av de eldste idrettsklubbene i Kristiansund. Da klubben var nær nedleggelse for ti år siden, startet Ivar opp bueskyting – et lavterskeltilbud som engasjerte en ny gruppe folk. Gjennom sitt frivillige engasjement har Ivar ikke bare etablert en stabil gruppe bueskyttere, men også skapt en sosial arena for både unge og gamle. Ivar har bidratt til å utvikle klubben, han står bak flere arrangementer og har blåst nytt liv inn i lokalsamfunnet. 

– Jeg er frivillig fordi det gir veldig mye glede. Det er veldig artig! Hvis du skal ha motivasjon for å drive med noe over lengre tid, må du synes at det er artig, sier Ivar Meisal Pedersen. 

 
 

 

Gro Herdis Jareid

Økologisk Agder, Natteravnene, Frivilligsentralen Grimstad, med flere.

Når bekjente skal beskrive Gro Herdis Jareid (76), sier de: «Gro er frivilligheten». Siden hun flyttet til Grimstad i 2001, har Gro engasjert seg som frivillig. Hun har vært med i styret til Kystlaget Terje Vigen, vært frivillig i Natteravnene, i tillegg til utallige andre organisasjoner og lokale initiativ. For øyeblikket er hun aktiv ved Frivilligsentralen Grimstad og i styret til Økologisk Agder – for å nevne noe. For Gro er frivillighet en måte å styrke fellesskapet på, støtte andre og utgjøre en forskjell. Den utrettelige innsatsen hennes bidrar til at flere får tilgang på informasjon, aktiviteter og skaper levende møteplasser.

– Du trenger egentlig ikke å kjenne at du vil bli frivillig, men bare tørre å bli interessert i ting. Og før du vet ordet av det, så kan du plutselig være frivillig – sånn som meg, sier Gro Herdis Jareid.  

 
 

 

Ileni Demise Zewude

Aktivt liv for innvandrere i Norge, Barns' Eden

Ileni Demise Zewude (39) har gjort en viktig innsats for å fremme integrering og inkludering blant innvandrere i lokalsamfunn ulike steder i landet. Hun har vært sentral i etableringen av Aktivt liv for innvandrere i Norge. Organisasjonen holder til på Gjøvik og tilbyr språkhjelp, datakurs og leksehjelp til innvandrere, i tillegg til øvelseskjøring. Ileni har også startet Barns' Eden, en organisasjon som støtter foreldre med barn som har spesielle behov. Gjennom initiativene har hun fått på plass samarbeid med andre lokale organisasjoner og aktører, som for eksempel Gjøvik kunst- og kulturskole. Ilenis mangeårige og varierte engasjement viser hvordan frivilligheten kan bygge broer, bidra til kompetanseheving og utvikling i lokalsamfunnet. 

– Som frivillig lærer jeg mye, det er som en skole. Også ser du at folk blir glad når du gir noe til andre. Det vil jeg lære barna mine, sier Ileni Demise Zewude.

 
 

 

De frivillige ved Bergen Spillfestival 

Bergen Spillfestival

De frivillige ved Bergen Spillfestival er helt avgjørende for å skape inkluderende aktiviteter og arenaer for barn og unge. Festivalen, som har blitt arrangert hver sommer i 28 år, er en av verdens største spillfestivaler. Her tilbys gratis aktiviteter som Lego, sjakk, og brettspill. Bak spillfestivalen står rundt 70 frivillige fra fjernt og nært. De frivillige er en engasjert gjeng som gjør alt fra å rigge, gjennomføre aktiviteter, lage premier og stå i kafeen. Uten denne innstasen ville ikke festivalen vært mulig, og den er et prakteksempel på hvor viktig frivilligheten er for å skape verdifulle kulturtilbud for befolkningen.

– Jeg tror folk undervurderer følelsen av hva det gir å være frivillig – å kunne være med og bidra til at noen får et tilbud som de kanskje ikke kunne fått ellers, sier Sine Halvorsen, frivillig ved Bergen Spillfestival.  

 
 

Stem innen 27.november!

 
 
Prisstatuetten er designet av kunstneren Tanja Sæter.

Prisstatuetten er designet av kunstneren Tanja Sæter.

Hvem kan få prisen?

Frivillighetsprisens mål er å skape engasjement og fremme organisasjonene bak de nominerte. Frivillighetens bredde og mangfold, både med tanke på organisasjonsform, tematikk, alder og kultur, skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere. Prisen kan gis på grunnlag av innsats over lengre tid eller i et tidsavgrenset prosjekt.      

Frivillighetsprisen deles ut av Frivillighet Norge, Kultur- og likestillingsdepartementet og Norsk Tipping.

 

Formålet

  • Prisen skal gis til en initiativrik person, lokal forening eller gruppe, som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot til beste for den enkelte og samfunnet.

  • Prisen skal synliggjøre frivillighetens egenverdi og samfunnsverdi gjennom å løfte fram gode eksempler på resultater av frivillig innsats.

  • Frivillighetens bredde og mangfold både med tanke på organisasjonsform, tematikk, alder og kultur skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere.

  • Prisen kan gis på grunnlag av en persons eller lokal forening eller gruppes frivillige innsats over lengre tid eller i et tidsavgrenset prosjekt.

50.000 kroner i førstepremie

Juryen velger én vinner blant de tre finalistene med flest stemmer.
Vinneren vil motta 50.000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål.

 
 
 

FRIVILLIGHETSPRISEN 2023

Vinner 2023:
Kjell Bjelland,
Djerv 1919 og Haugesund Turistforening

Vinneren av Frivillighetsprisen 2023 er Kjell Bjelland fra Djerv 1919 og Haugesund Turistforening. Fv: Administrerende direktør i Norsk Tipping Tonje Sagstuen, Styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullmann Øie, konferansier Yousef Hadaoui, Kjell Bjelland, Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge.

 

Kjell Bjelland fra Tilrettelagt idrett hos Sportsklubben Djerv 1919 og Haugesund Turistforening er vinner av den nasjonale Frivillighetsprisen 2023!

Juryen uttaler at årets frivillighetspris går til en person som har vist at samfunnet vårt kan ha rom for alle. Et samfunn der det er en selvfølge at man deltar med seg selv, sine interesser og gleder – selv om man har ulike behov og unike evner.   

– Vi trenger noen som baner vei, som viser at om vi vil og tilrettelegger litt, så er det plass til alle, sier juryen 

– Når flesteparten av enkeltindivider har det bra, så blir også samfunnet bedre. 

Den nasjonale Frivillighetsprisen deles ut hvert år i samarbeid med Norsk Tipping og Kultur- og likestillingsdepartementet. Folket kan stemme på sin favoritt, en jurye avgjør til slutt og vinneren vil motta 50.000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål. Frivillighetsprisen deles ut av Helseminister Ingvild Kjerkol på Frivillighetens dag, 5. desember, på Sentralen i Oslo. Frivillighet Norge har fått inn over 300 nominasjoner til den nasjonale Frivillighetsprisen i år.  

Kjell Bjelland, 65 år, har et frivillig engasjement på mange nivåer. Og spesielt brenner han for idrett og friluftsliv. Han startet tidlig med å tilrettelegge aktivitet for at flere skulle kunne delta og i dag trener i Djerv1919. Sportsklubben Djerv 1919 er i dag blant landets beste innen tilrettelagt aktivitet, med mulighet for deltagelse for alle. 

Juryen trekker frem prisvinnerens iherdige innsats over tid, for å utgjøre den lille – store – forskjellen.  

– Noe jeg bruker mye av tiden min på er tilrettelagt fotball og helsesportaktivitet. Nå er vi mellom 40 og 50 deltakere på ukentlig fotballaktivitet. 

Den tidligere læreren har stort engasjementet for at alle skal kunne leve et aktivt og sosialt liv. 

– Man kan jo være litt sliten før en trening begynner. På jobb på dagen, og frivillige på ettermiddagen. Men når du kommer på treningen, så er det noe som venter på deg. Noen andre venter på deg i andre enden av det du holder på med. 

Når Kjell ser tilbake de opplevelsene han har hatt som frivillig, er han ikke i tvil. 

– Jeg vil anbefale alle å prøve frivillig aktivitet. Det å komme ut og komme sammen med andre, skaper trivsel og tilhørighet. Og når flesteparten av enkeltindivider har det bra, så blir også samfunnet bedre.


Juryens begrunnelse  

Samfunnet vårt er mangfoldig. Ingen er som alle andre og alle skal ha plass i frivilligheten. Allikevel får vi det ikke alltid til – heller ikke i frivilligheten. Vi trenger noen som baner vei, som viser at om vi vil og tilrettelegger litt, så er det plass til alle.  

Årets frivillighetspris går til en person som har vist at samfunnet vårt kan ha rom for alle. Et samfunn der det er en selvfølge at man deltar med seg selv, sine interesser og gleder – selv om man har ulike behov og unike evner.   

I flere tiår har årets vinner vist hvor viktig frivilligheten er for å skape et varmere samfunn. Gjennom ulike verv har vedkommende satt sitt preg på flere arenaer både lokalt og nasjonalt. Dette har ikke vært minste motstands vei – likevel har prisvinneren aldri gitt seg.  

Vinnerens engasjement startet for over 30 år siden. Da ble et lite lag for tilrettelagt fotball etablert i Haugesund. Siden den gang har flere hundre vært en del av laget: noen av spillerne har deltatt siden oppstart, andre var ikke engang født den gangen. Laget illustrerer på tydelig vis hvor viktig deltagelse i fellesskap er. For alle!  

Juryen vil trekke frem prisvinnerens iherdige innsats over tid, for å utgjøre den lille – store – forskjellen.  

Som vedkommende selv har uttalt: – Når flesteparten av enkeltindivider har det bra, så blir også samfunnet bedre.  

 

Tidligere vinnere

2016:
Kai Henning Stensrud, Innlandet

2015:
Aasmund Robert Vik, Oslo

2014:
De ville bak fjellet, Finnmark

2013:
Spelet om Heilag Olav, Nord-Trønderlag

2012:
Helge Brekke, Hordaland

2011:
Norsk folkehjelp Hadeland, Oppland

2010:
Anne Semb, Troms

2009:
Studentersamfundet i Trondhjem, Sør-Trøndelag

2008:
Harald Rishovd, Buskerud

2007:
Anne Marie Johnsen, Finnmark

2006:
Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet, Vest-Agder

2005:
Pål Sverre Fikse Pedersen, Nord-Trøndelag

2004:
CCUF (Chin Christian Union Froland), Aust-Agder

2003:
Olav Magnus Lundø, Rogaland

2002:
Kjell Nervik, Sør-Trøndelag

2001:
Agnes Møller Jensen, Vestfold

2000:
Regy Drange, Hordaland

1999:
May Eriksen, Troms

1998:
Ole Svanøe, Sogn og Fjordane

1997:
Arne Sæter, Oslo

1996:
Torhild Moen, Telemark

1995:
Erling Bauck, Østfold