2021: Sanitetskvinnenes Omsorgsberedskap

Vinneren av Frivillighetsprisen 2021 er Omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening, her representert ved Anita Hilstad fra Omsorgsberedskapsgruppa i Målselv i Troms. (Foto: JCP)

Omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening vinner den nasjonale Frivillighetsprisen 2021 for sitt bidrag på de lokale vaksinasjonsprogrammene rundt om i landet.

I mange kommuner over hele landet har frivillige fra Sanitetskvinnenes Omsorgsberedskap bidratt i vaksineringsarbeid alle dager i uken, med flere vaktlag per dag, i månedsvis. Frivillige har bidratt med over 100 000 timers arbeid til sammen. Mange tusen frivillige har bidratt i vaksineringen av befolkningen.

– Mange frivillige organisasjoner har bidratt i vaksinasjonsprogrammene rundt i landet, og på andre måter hjulpet oss gjennom pandemien. Spesielt har Sanitetskvinnene sine omsorgsberedskapsgrupper gjort en enormt bra innsats. Vi i Frivillighet Norge er stolte over hvordan frivillige lag og foreninger kastet seg rundt i pandemien og hjalp til der de så behov. En sterk frivillig sektor sikrer samfunnet vårt når krisen inntreffer, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Sanitetskvinnene har over 130 lokale Omsorgsberedskapsgrupper i hele landet som har avtale med sin kommune om å bidra i beredskapsarbeid. Siden januar 2021 har minst halvparten av disse gruppene bidratt med til sammen flere tusen frivillige i massevaksineringen mot Covid-19. De frivilliges bidrag har bestått av enormt mange timer, de fleste har hatt flere vakter per uke. Tilbakemeldinger fra kommunene er at vaksineringen ikke kunne vært gjennomført uten disse frivillige. 

Juryens begrunnelse  

Rundt om i landet vårt utgjør hver eneste frivillig og hvert eneste lokallag et finmasket sikkerhetsnett. Vi har sjelden sett et bedre bevis på det enn under koronapandemien. Alle de som har kjørt ut mat til de som satt i isolasjon. Alle de som har tatt en ekstra telefon til noen de visste var alene. Alle de som har oversatt og forklart informasjon til noen som ikke forsto.

Samfunnsberedskap er ikke bare de som tar på seg refleksvesten og går manngard. Det er også de som koker kaffe og sørger for at det finnes varme pledd. Grunnen til at dette sikkerhetsnettet fungerer så godt er fordi frivilligheten er mer enn enkeltpersoners frivillige bidrag. Frivilligheten er det felleskapet som blir skapt når vi organiserer oss i tusenvis av lag og foreninger over hele Norge. I organisasjonene lagrer vi erfaring og kompetanse som vi kan hente ut i krisetid. 

Årets frivillighetspris er et tydelig signal til alle som har bidratt med frivillige innsats under pandemien. Dere er det beste med samfunnet vårt! Dere gjør oss rustet til å møte motgang! 

Vinneren er en partipolitisk uavhengig kraft og stammer fra en lang tradisjon som gjentatte ganger har stilt opp der de så behov. Organisasjonen har etablert institusjoner som i dag er selvfølgelige deler av vårt velferdssamfunn. 

Noe av det viktigste frivilligheten gjør er å utfordre samfunnet vårt. Prisvinneren har aldri sluttet å ta tak utfordringer og finne løsninger, og derfor er vinneren fortsatt aktuell og viktig til tross organisasjonens betydelige alder. 

I hele landet vårt, alle dager i uken, over mange måneder, har flere tusen frivillige bidratt i vaksineringen av befolkningen. Takk for innsatsen! Dere tar oss ut av pandemien! 

Frivillighetsprisen 2021 går til omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening.