Frogn kommune er finalist til Årets frivillighetskommune 2024
Frogn kommune har gjennomført en omfattende prosess i dialog med frivilligheten for å utvikle sin frivillighetspolitikk. Kommunen har lagt til rette for medvirkningsprosesser gjennom dialogmøter og har inngått samarbeidsavtaler med frivillige organisasjoner. Frogn har en balansert tilnærming som fungerer godt for en mellomstor kommune.
Frivillighetspolitikken er utviklet i dialog med frivillig sektor
Frogn kommune har gjennomført en omfattende prosess med dialogmøter, innspillsrunder og undersøkelser med frivillige lag og foreninger for å utvikle frivillighetspolitikken. Paraplyorganisasjonene har fungert som en referansegruppe for arbeidet med temaplanens handlingsplan.
Frogn har en aktiv og engasjert frivillighetssektor som samarbeider tett med kommunen for å utvikle og implementere frivillighetspolitikken.
Kommunalavdeling kultur og næring har en sentral rolle i å fasilitere dialogen mellom kommunen og frivilligheten og i medvirkningsprosesser.
Frivillighetspolitikkens politiske forankring
Frivillighetspolitikken er forankret politisk gjennom vedtak av en egen temaplan for frivillighet. Planen inkluderer både et kunnskapsgrunnlag og en handlingsplan med konkrete tiltak for å fremme møteplasser og samarbeid mellom frivillige og kommunale tjenester. Temaplanen er intergrert i kommuneplanens samfunnsdel.
Paraplyorganisasjonene gis mulighet for medvirkning i utvikling av aktuelt planverk, innspill til politikere og administrasjon i prosesser knyttet til kommunens Handlingsprogram og budsjett og de deltar jevnlig på politiske møtearenaer. Frivilligheten deltok dessuten på en tverrfaglig oppvekstkonferanse for innspill til utarbeiding av kommunens oppvekstplan.
Frogn kommune har fritidskasse, aktivitetskort og andre inkluderende tiltak. De har friplasser på kulturskolen og mye løses lokalt om økonomi er en utfordring.
Tilrettelegging av møteplasser og samarbeid
Frogn kommune har jevnlige møter mellom kommunens ledelse og Frivillighetsforum, samt inngått beredskapsavtale med frivilligheten. Det er også et godt samarbeid mellom frivilligsentralen og NAV-flyktningetjenesten.
Frogn kommune har vektlagt å gi frivilligheten gode arenaer for aktivitet og arrangementer. Det er blant annet etablert et Musikkens- og frivillighetens hus.
Frogn har en aktiv frivilligsentral som er en viktig arena for samspill mellom kommunen og frivilligheten, der det er etablert flere arenaer for aktivitet og arrangementer. Kommunen har opprettet en frivillighetsportal og har ansatte som jobber ute i feltet for å styrke informasjonen og samarbeidet med frivilligheten. Kommunen har også leid inn fotograf og bidratt til å lage materiell slik at frivilligheten kan bli bedre synliggjort og løftet frem.
Paraplyorganisasjonene har egne kontaktpersoner i kommunens administrasjon.
Faste møteplasser
Frogn kommune arrangerer årlige konferanser, dialogmøter og frivillighetsarrangementer der både politisk og administrativ kommuneledelse deltar sammen med frivillige organisasjoner.
Kommunen har samarbeidsavtaler med paraplyorganisasjonene som utgjør Frogn frivillighetsforum: Frogn kulturråd, Frogn Idrettsråd og Frogn Friluftsforum. Forumet møtes regelmessig for å diskutere og koordinere frivillighetsarbeidet i kommunen.