Ål kommune

Ål kommune er finalist til Årets frivillighetskommune 2024

Gjennom dialogmøter, referansegrupper og høringsrunder har Ål kommune utviklet en frivillighetsstrategi som er godt forankret både politisk og i lokalsamfunnet. Med årlige arrangementer, gratis møteplasser og kurs, samt faste dialogmøter, har Ål kommune skapt levende arenaer for frivillighet og samarbeid.

Frivillighetspolitikken er utviklet i dialog med frivillig sektor

Ål kommune inviterte alle lag og organisasjoner til et dialogmøte hvor det ble gjennomført en kafedialog. Hensikten var å få innspill til innholdet i frivillighetspolitikken. I tillegg ble det etablert referansegruppe rekruttert fra organisasjonene. Referansegruppa og styret i frivilligsentralen har vært svært delaktig i heile prosessen.

Ved å spille på lag så får vi til så mye mer enn det vi klarer hver for oss.
— Solveig Vestenfor, ordfører i Ål kommune

Frivillighetspolitikkens politiske forankring

Kommunen har etablert en prosjektgruppe som skulle ha det administrative ansvaret for saksbehandlingen. Det ble gjennomført et orienteringsmøte i formannskapet om utvikling av en lokal frivillighetspolitikk. Endelig vedtak av frivillighetsstrategien ble fattet i kommunestyret i august 2023. Ål kommune sin frivilligstrategi bygger på kommuneplanen, kulturplanen, temaplan for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv og strategiplan for frivilligsentralen.

Frivilligheten er det som skaper aktiviteter og det er forankret i en politisk vedtatt strategi.
— Solveig Vestenfor, ordfører i Ål kommune

Tilrettelegging av møteplasser og samarbeid

Frivilligstrategien har lagt til rette for flere møteplasser. Kommunen har årlig dialogmøte der lag og organisasjoner, og politikere og kommuneleiinga møtes, der innholdet blir planlagt i lag med de involverte. Formen er kafedialog med aktuelle problemstillinger og alle er invitert.

Kommunen arrangerer årlig fritidsmesse for lag og organisasjoner. Dessuten markeres frivillighetens dag der det deles ut frivilligpris.
Ved å markere Friluftslivets uke, Verdens aktivitetsdag, Frivilligåret 2022 og i 2025 Friluftslivets år, skaper vi gode møteplasser på̊ tvers. Dette omtales som fine arenaer å markedsføre organisasjonene.

Det er gratis utlån av møterom i kulturhuset, for frivillige lag og organisasjoner. Og det tilbys gratis relevante kurs som frivilligheten selv ønsker seg. Kommunen sender dessuten ut nyhetsbrev 4 ganger i året til alle lag og organisasjoner og er laget i tett samarbeid med dem.

Frivilligheten gjør Ål til Ål og det er jeg så utrolig takknemlig for.
— Solveig Vestenfor, ordfører i Ål kommune

 Faste møteplasser

Kommunen inviterer årlig til strategikonferanse for sektorutvalg for kultur og oppvekst der politikerne sammen med kommuneleiinga møter musikk- og idrettsrådet, ungdomsrådet, kultur- og idrettskoordinator og frivilligsentralene.
Frivilligsentralen har sin egen strategikonferanse. Målgruppen er folk i administrasjonen og politikerne i utvalget.

Kommunen inviterer til årlig allmøte i idretten og to årlige møter i arrangementsforum, dessuten har prosjektgruppa for frivilligstrategien møter med referansegruppa et par ganger i året. Beredskapsrådet har årlige møter der frivillige organisasjoner blir inviterte.

Disse faste møtene skaper en god og tett dialog som stimulerer til økt samhandling og samskaping i kommunen og med de frivillige organisasjonene.