Vinner Årets nykommer 2023:
Avin Haji, Indre Østfold Kvinnegruppen

Vinneren av Årets Nykommer i Frivilligheten 2023 er Avin Haji fra Indre Østfold. Fv: Prosjektleder i frivillig.no Vanja Konradsen, Avin Haji, Stortingspresident Masud Gharahkhani og konferansier Yousef Hadaoui.
Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

Vinner av den nasjonale prisen Årets Nykommer i frivilligheten, Avin Haji, er leder i Indre Østfold Kvinnegruppen. 

Årets Nykommer i Frivilligheten er en person som har sett et behov for endring og har handlet med engasjement og dedikasjon for å dekke det behovet, sier juryen i sin begrunnelse. 

Jeg skulle ønske at alle kunne gjøre frivillig arbeid!

– Når jeg ser den energien de har og når jeg ser at jeg gjør ting for dem som gjør dem glade, da tenker jeg at jeg må gjøre dette uansett hva, sier vinneren selv.  

Avin Haji er organisasjonsleder og frivillig i Indre Østfold Kvinnegruppen. Hun kom som flyktning til Sverige da hun var 9 år, og endte til slutt opp i Norge. Nå er hun 41 år, gift, og har 3 barn. Hun begynte med frivillighet for bare et par år siden, da for en mindre gruppe kvinner fra Kurdistan. I dag er hun frivillig og leder for en organisasjon for kvinner med nasjonaliteter fra hele verden. 

Den engasjerte 40-åringen er opptatt av å motivere og støtte kvinner. Ved å bidra til at kvinner finner hverandre, oppmuntre til kontakt og være med å gjøre hverandre selvstendige, bidrar hun positivt for mangfold og inkludering i lokalsamfunnet. Dette har juryen lagt merke til. 

Juryens begrunnelse: 

Årets Nykommer i Frivilligheten er en person som har sett et behov for endring og har handlet med engasjement og dedikasjon for å dekke det behovet. 

Vinneren har fokusert på det som forener folk, skapt en arena for å bli kjent med flere i lokalmiljøet og gitt muligheten til å lære nye ting. Denne personen har ikke bare gitt andre anledning til å være bidragsytere, men har også fremmet følelsen av å være til nytte. 

Vinneren har ikke bare delt sin entusiasme og energi, men har også inspirert flere til å bidra med frivillig innsats og bli en del av et større sosialt nettverk. Juryen har også lagt merke til den imponerende evnen til å samarbeide med lokale organisasjoner og andre prosjekter i kommunen. 

"Du må gjøre det for å føle det," er filosofien som har drevet denne finalistens innsats. Ved å inspirere med handlinger og ikke bare ord, har vedkommende vist at frivillig innsats har betydelig verdi. 

Vinneren av "Årets Nykommer i Frivilligheten 2023" er en ekte forandringsskaper, en som har vist at engasjement, lidenskap og handling kan gjøre en forskjell i samfunnet vårt.  

Om prisen:

Rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge retter hvert år lyskasteren på noen som er nye i frivilligheten, som har gjort seg bemerket som en ressurs og vist at det ikke er så vanskelig å komme i gang og engasjere seg. Prisen Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Stortingspresident Masud Gharahkhani på vegne av Frivillighet Norge og Frivillig.no, på Frivillighetens dag 5. desember på Sentralen i Oslo.

De andre finalistene 2023

– Det er veldig givende å være med og skape noe

Finalist til prisen Årets Nykommer i frivilligheten: Tore Bahrfod, leder i Vestby Sjakklubb.

– Først og fremst er det veldig gøy å være frivillig. Det handler jo om å være litt løsningsorientert og se gleden i å få til noe, sier Tore Bahrfod, leder i Vestby sjakklubb. Tore er en av finalistene til den nasjonale prisen Årets nykommer i frivilligheten.

Tore Bahrfod er IT-utvikler og leder av Vestby Sjakklubb. Han er født og oppvokst i Oslo. Organisasjonen så sitt lys våren 2023, og siden har 47-åringen i tillegg også vært sjakktrener. Den sjakkengasjerte tobarnsfaren er en av finalistene. En av grunnen til at han startet klubben var nettopp barna. De måtte ut av kommunen for å spille sjakk.

– Da så vi behovet for å starte noe her. Og så gikk det 2 uker, og så hadde vi startet klubb, forteller den frivillige klubblederen.

– Det er veldig givende å være med og. skape noe, sier Tore.

Sjakklubben er viktig for Tore, men også for mange flere. Det er en idrett og aktivitet som alle kan spille, uansett om man har noen funksjonshemminger, eller er helt funksjonsfrisk. Og alder har heller ikke noe å si. Det er noe som alle kan gjøre sammen.

– Og det gjør jo sjakken egentlig til noe helt unikt, forteller en begeistret Tore Bahrfod.

For Tore handler det å drive med frivillig aktivitet først og fremst om å ha det gøy. Det er både gøy og lærerikt, og man blir kjent med seg selv på en litt annen måte. Det handler om å ta hensyn og å vise omsorg til andres barn og ungdom. Som Tore sier det videre: 

–Det handler ikke bare om å score mål og vinne i sjakk. Så retter han litt på det han sier: 
–Det handler om å vinne i sjakk også, men mest om egen mestringsfølelse. Og når Tore ser det skjer, kjenner han på en ekstremt sterk glede.

– Når man blir voksen, lever man litt gjennom barna sine. Så ser man at det er barn som ikke har noe å drive med, og da blir man så glad når man ser at de får en fritidsaktivitet de kan drive med. Ikke bare i sjakk altså, men i alle aktiviteter, avslutter den frivillige sjakktreneren.


– For meg er det veldig viktig at jeg påvirker, og at jeg hjelper.

Finalist til prisen Årets Nykommer, Helene Iversen Toppe er speiderleder fra Søreide Speidergruppe

– Det å vite at jeg er en trygg person for disse barna. De vet at de kan komme til meg. Det gjør meg så glad. Helene Iversen Toppe er speiderleder fra Søreide Speidergruppe og en av finalistene til den nasjonale prisen Årets nykommer i frivilligheten.

 Helene Iversen Toppe på 18 år, er speiderleder og frivillig i Søreide speidergruppe i Bergen. Hun har selv vært med som deltaker og speider i skoletiden, og etter en pause fra organisasjonen er hun nå tilbake som frivillig og speiderleder for 3. og 4. klassinger i grunnskolen.

 – Jeg blir veldig stolt av å se barna klarer det de har lyst til å gjøre, fortsetter Helene videre. Og akkurat dette er en av grunnene til at Helene vil være frivillig i speideren. Hun får motivasjon av å se at andre mestrer noe, som å lære seg å knyte knuter, eller tenne et varmt og godt bål når man skal sove ute i telt.

 Den 19-årige unge speideren får lovord og ros for mange av sine egenskaper og ferdigheter fra de andre i speideren. Speidergruppen hennes ga masse tillit og støtte henne fra hun begynte. Helene omtales som effektiv og god på å organisere, og kan ta mang en oppgave på sparket. Det er viktig med gode rollemodeller, både for Helene og for de hun er leder for.

 Helene oppfordrer alle til å prøve å gjøre en frivillig innsats, og gjerne prøve flere ganger. Får du ikke det helt til med en gang, så kan du prøve en gang til. Eller en annen aktivitet: Som hun selv sier: ­

– Du må smake på det flere ganger!


Vil du bli med på Norges viktigste lagarbeid?
Finn noe som engasjerer deg og bli frivillig!

Vi vil gi en pris til en
ny frivillig du setter pris på!

Årets Nykommer i Frivilligheten

Rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge deler ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å komme i gang og engasjere seg.

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.

Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Den frivillige nomineres av organisasjonen som den frivillige har engasjerte seg i. Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på frivillighetens dag 5.desember.

Prisen har fått en ny aktualitet nå i kjølvannet av en pandemi der mange har falt fra i frivilligheten og behovet for både å engasjere de som har falt litt utenfor og helt nye inn i de frivillige felleskapene er høyt.

– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen 

De nominerte til Årets nykommer i Frivilligheten er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden. Vinneren avgjøres av en jury bestående av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner.  

Vinner 2022

Vinneren av Årets Nykommer i Frivilligheten 2022 Er Hunter Bjerkelig fra Flekkefjord. Prisen ble delt ut av Stortingspresident Masud Gharahkhani

Hunter Bjerkeli (20) startet i juni 2022 opp møteplassen «Skeiv Kafe» i Flekkefjord, i samarbeid med Flekkefjord Frivilligsentral. Møteplassen er ikke bare for skeive, men et trygt sted man kan skape et sosialt nettverk med andre. Hunter har selv kjent på utfordringer med å være «annerledes» og ikke passe inn.

– Jeg har vokst opp med det at det å hjelpe andre gir noe til seg selv, sier Hunter.

– Selv om det for meg egentlig ikke er så spesielt, så for andre kan den ene tingen påvirke så mye i livet deres. Og hvis jeg bare kan gjøre den ene tingen så er jeg fornøyd.

Hunter står opp for mange som kjenner på utenforskap på grunn av sin seksuelle legning, viser et ansikt og bidrar til et mangfoldig lokalsamfunn.

­­– Å bo midt i bibelbeltet og være skeiv er en veldig vanskelig ting. Og selv om man har kommet veldig mye lenger nå enn det man var før, er det likevel ekstremt vanskelig. Så vi fant ut at vi måtte starte opp noe slik at folk faktisk kunne møte folk og kunne se at «det er ikke bare deg». Fordi det har vært en vanskelig ting for meg.

Hunter kan ikke ha en vanlig jobb og det å være frivillig har gitt han mål og mening i livet.

–Det å kunne gjøre noe frivillig krever litt mindre enn en jobb, samtidig som det krever mye. Men det er liksom akkurat nok.

 Hunter har alltid vært opptatt av å gi av seg selv.

–Det er egentlig den beste følelsen som er synes jeg. Det å kunne gi noe av seg selv på den måten. Som bare hjelper andre, som får andre til å føle seg godt.

Juryens begrunnelse

I vurderingen av de 3 nominerte har juryen merket seg at alle tre er en inspirasjon og et forbilde for mange. Alle tre tar tak i vanskelige tema og snur det til noe positivt og konstruktivt. Alle tre er verdige vinnere og fortjener all heder og ære.

Vinneren av prisen Årets nykommer 2022 er utrolig inspirerende og rørende imponerende. Vinneren har brukt av sin tid på å gjøre noe meningsfullt både for andre og for seg selv.

 Juryen ser at vinnerens situasjon er utfordrende og vanskelig, men vinneren har allikevel tatt initiativ til å gjøre en forskjell for andre gjennom frivillig innsats og med det gjøre det beste ut av det for seg selv. Noe som kan være en inspirasjon for andre unge i samme situasjon.

I et miljø hvor det å være annerledes kan være ekstra tøft har vedkommende stilt opp for andre med samme utfordringer som seg selv. Han går i bresjen for å skape et raust og mangfoldig miljø der han bor og er et forbilde for andre.

Vinner av Årets Nykommer i Frivilligheten 2021

Tørre å starte og drive til å fortsette

Clara Sander (17) gikk på kort tid fra å ha veldig lite kjennskap til NUK (Norges Unge Katolikker) til å stifte et ungdomslag i Harstad, arrangere ungdomstreff for regionen og utmerke seg med sitt engasjement og iver.

– Man trenger ikke være en spesialist på noe som helst, det er bare å prøve, og å ha driven til å fortsette, sier Clara.

Engasjementet hennes har gitt et frisk pust til arbeidet til organisasjonen i Nord-Norge, og gjenopplivet ungdomsarbeidet i distriktet.

- Årsaken til at jeg opprettet lokallaget, var at det ikke var noe tilbud her.

Clara så at etter konfirmasjonen forsvant ungdommene og hun hadde et ønsket om å skape et felleskap der kirka ble mer enn noe man går i hver søndag. Hun så at det var et behov og bidrar etter evne.

–Jeg syns jo det artig å arrangere ting, og når du da får en positiv respons på det, da får man driven til å fortsette. Og så får man så mye ut av det tilbake.

Juryen sier

Gjennom sin innsats viser Årets Nykommer at man ikke trenger å være så mange eller så store for å få dratt i gang noe. Finalisten gir mye av seg selv, tar initiativ og bryr seg om andre. At flere skal få interesse for saken har vært en viktig motivasjonsfaktor for innsatsen.

 Årets nykommer drar i gang ny aktivitet, fremstår inspirerende for andre og bidrar til at det skjer mer aktivitet i nærmiljøet for barn og unge. Vinneren er et godt forbilde for flere unge som ønsker å skape noe selv.


Finalister 2021

Fra fokus på jobb og karriere til fokus på andre

Alexander Mackenzie (45) kom inn i Laksevåg Røde Kors Hjelpekorps for et års tid siden. Han har engasjert seg stort og ble allerede i februar 2021 valgt som administrativ leder.

Han var blant annet frivillig på teststasjonene til Bergen Kommune hvor Røde Kors stilte opp, samt bidratt til at flere hundre har fått økt kunnskap i førstehjelp via digitale førstehjelpskurs.

Alexander forteller at han trengte å gjøre noe annet enn å fokusere på jobb og karriere. Han har vist alle som kjenner han at det er fullt mulig å kunne bidra som frivillig med den tiden den enkelte har til rådighet.

–Jeg hadde lyst til å bruke litt av tiden min på å hjelpe de som trenger det, på å hjelpe andre enn meg selv, sier Alexander

Alexander har vist at det å komme i gang og engasjere seg i andre ikke trenger å være så vanskelig og at man får mye tilbake selv.

–Jeg har utvikla meg ekstremt mye som menneske i den tiden jeg har vært med i Røde Kors, og det er jeg super takknemlig for.

Fra lidelse til ressurs med mening

Trine Tuvnes Olsen (25) har gjort en enorm innsats for foreningen etter at hun meldte seg som frivillig i Porsgrunn for Bipolarforeningen Norge i september 2020

Trine er godkjent som likeperson i foreningen og holder blant annet månedlige nasjonale digitale treff for unge voksne og lokale fysiske åpne treff i Porsgrunn.

– Jeg har skapt meg en mening i all lidelsen jeg har gått gjennom, ved å være frivillig, sier Trine

Foreningen forteller at Trine har vært en sterk og viktig stemme for unge med bipolare lidelser og har hjulpet dem med å nå denne målgruppen, som vi tidligere har hatt vanskeligheter med å nå. Hun er et viktig forbilde for mange unge med bipolar lidelse og bidrar med på å bryte stigma om psykiske lidelser generelt og bipolar lidelse spesielt.

– Det å ta de mest mørkeste tidene og snu dem om til noe positivt og lyst, det er helt fantastisk, sier Silje Gravaas fra Bipolarforeningen Norge.

Trine forteller at når hun jobber frivillig i Bipolarforeningen så skaper hun en mening og kommer styrket ut selv fra alt det vonde hun har opplevd.

– Når man har gått gjennom mange prøvelser så blir man veldig sittende fast inni all den smerten og lidelsen. Og da er det veldig fint å komme til et sted som en frivillig organisasjon hvor du kan fokusere litt på andre, og da komme litt ut av bobla og forbi lidelsen, sier Trine

– Det gir meg mye mestring å se at jeg kan bruke dette på en ålreit måte. Det har gitt meg mening.


Vil du bli med på Norges viktigste lagarbeid?
Finn noe som engasjerer deg og bli frivillig!

Tidligere vinnere:

Vinner av Årets nykommer i Frivilligheten 2020:

Stian Juhani Gjertsen (30) fra Robin Hood Huset i Bergen

Fra lediggang til ressursfull og livsglad

Stortingspresident Tone Trøen delte ut prisen til Årets Nykommer i Frivilligheten 2020.

Stortingspresident Tone Trøen delte ut prisen til Årets Nykommer i Frivilligheten 2020.

Foto+Frivillighet+Norge+Birgitte+Heneide-27383-2.jpg

Etter en lang tid utenfor ordinært arbeidsliv, startet Stian som frivillig ved Stiftelsen Robin Hood Huset i Bergen i november 2019.

– Jeg har vært arbeidssøkende i fire år, og jeg har derfor vært mye alene. Så det å kunne være frivillig har gitt meg livsgleden tilbake, forteller Stian.   

Utenfor arbeidslivet, innenfor i Frivilligheten

Stian har en hørselsnedsettelse og bruker høreapparat.

– Vårt inntrykk er at Stian har blitt fortalt at han har utfordringer som gjør det vanskelig for ham å stå i ordinært arbeid, sier Lene Fauskanger, frivillighetskoordinator ved Robin Hood huset.

Stian startet som frivillig ved husets klesloft – et ukentlig tilbud hvor personer som er i en økonomisk vanskelig situasjon kan komme for å finne seg nye, gratis klesplagg. Som følge av koronapandemien ble Klesloftet stengt av smittevernhensyn, men Stian ønsket likevel å bidra. Derfor fortsatte han som frivillig ved Robin Hood husets kafé.

– På Robin Hood Huset opplever vi Stian som en stor ressurs. Stian er hardtarbeidende, smilende og en imøtekommende kar. For oss er han en person det er lett å like og lett å bli glad i, forteller Lene.

Stian fra Robin Hood Huset, Rania fra Ringsaker Røde Kors, Moelv og Rebekka fra Tysnes Turlag er finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 2020


Vinner av Årets nykommer i Frivilligheten 2019:

Kine Sliper (33) fra ROS - Rådgivning for spiseforstyrrelser.

Fra prisutdelingen i 2019: Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen, 2018 vinner Mohamed Nabel Omr Deeb fra Norges speiderforbund, Konfransier Solveig Kloppen, Prisvinner Kine Sliper og Ane Dahl Torp.

Fra prisutdelingen i 2019: Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen, 2018 vinner Mohamed Nabel Omr Deeb fra Norges speiderforbund, Konfransier Solveig Kloppen, Prisvinner Kine Sliper og Ane Dahl Torp.

Foto+Frivillighet+Norge+Birgitte+Heneide-22750.jpg

For 15 år siden ble Kine Sliper (33) frisk fra spiseforstyrrelser. I fjor ble hun frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag. Der fant hun et fellesskap og er blitt en ressurs. Nå er hun hedret av med den nasjonale prisen for Årets Nykommer i Frivilligheten på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo.

Opptatt av psykisk helse. 

– Jeg meldte meg som frivillig fordi jeg er veldig opptatt av psykisk helse og har lenge hatt lyst til å engasjere meg innen det. Så har jeg opplevd så mye mer enn det jeg trodde jeg skulle få oppleve. Dette ble en fin måte å komme inn i en sosial gjeng, få mestringsfølelse og føle at jeg er til nytte. Det er hovedgrunnene til at jeg ble frivillig i ROS, sier Kine

–Jeg føler ikke selv at jeg er redd for å snakke om vanskelige ting. Det tror jeg kanskje folk merker og det tror jeg folk skjønner, uten at det trengs å sies høyt. Samtalene ender alltid med håp og det er veldig sterkt for meg. Jeg har selv vært der og vet hvordan det er å ikke se håpet. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre til å se utenfor seg selv og sitt eget hode.  

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. 

Ane Dahl Torp spiller rollen som Kine i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Juryens begrunnelse

"Årets nykommer har funnet glede i å spille en viktig rolle for andre. Ved å legge til rette for at andre får gode opplevelser har finalisten påvirket hverdagen til flere, som har hatt behov for nettopp dette.

Juryen mener årets nykommer viser at vi alle har noe å bidra med og finalisten har selv satt særlig pris på være en del av organisasjonen. Årets nykommer valgte å gi av sin tid, dele sine råd og skape håp for andre i en periode av livet hvor hun selv hadde behov for mening og mestring i hverdagen som arbeidssøker."

Kine, Henrik og Annette er finalistene til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten, og spiller en viktig rolle i ROS -Støtt kampen mot spiseforstyrrelserVaffelgutta og Ti på Topp VerdalBedriftsidretten Nord- Trøndelag


Vinner av Årets nykommer i Frivilligheten 2018:

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan speidergruppe av Norges speiderforbund

Kim Haugen spiller rollen som Mohamad i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.

Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Fra syrisk flyktning til speiderleder på Rjukan

Prisen til "Årets nykommer i frivilligheten" ble delt ut til Speiderleder Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan av H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen på vegne av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. Desember kl 18-19.

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er av Frivillig.no kåret til Årets nykommer i frivilligheten 2018

Mohamad har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Han kom til Norge for snart fire år siden, og havnet på Rjukan. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med speidergruppa, for han ønsket å drive med noe som kunne hjelpe ham å bli en del av det norske samfunnet.

-Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut.

Ble speiderleder

Han ble med i speideren for to år siden og sommeren 2017 deltok han på speiderlandsleir i Bodø. Der tok han et lederkurs, og høsten 2017 ble han speiderleder i gruppa på Rjukan.

-Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det, sier Mohamad

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer er et ja-menneske som trives godt sammen med andre. Personen er entusiastisk, tar initiativ og har selv bidratt til å bli inkludert i nærmiljøet. Den frivilliges smittende gode humør og gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. Juryen tror den frivillige kan inspirere flere i samme situasjon til å oppdage gleden og nytten av å være en del av felleskapet i frivillige organisasjoner som speideren.


Vinneren av Årets Nykommer 2017: Frank Sandbye-Ruud fra Rubicon Norge

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

 

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Vinneren av Årets Nykommer 2016: Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

Aktivitetsvenn som vinner av Årets nykommer i frivilligheten

Sang Bui (27) jobbet med eldre, men følte hun fikk for lite tid med de dem da hun hadde det som jobb. Hun fant et oppdrag som besøksvenn på Frivillig.no, og nå er Sang vinner av prisen Årets nykommer i frivilligheten som ble delt ut under Frivillighetsprisen fag & fest 2016.

Sang er frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Oslo. Her har hun vært aktivitetsvenn for den samme damen hver onsdag i snart ett år. Sammen lager de bacalao, mater duene, går tur eller spiser is.

– Hun er en kjemperessurs. Ikke bare for damen hun besøker, men også for hele avdelingen, sier Thale Waaler Eggen, nasjonal prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det var Waaler Eggen som nominerte Bui til prisen.

I nominasjonen skriver Waaler Eggen blant annet: «Bui har representert organisasjonen og fortalt om det å være frivillig, blant annet på Stortinget. Hun er flink til å prate for seg, og brukes til å promotere aktivitetsvenn-prosjektet. Hun tar også masse initiativ. Da hun hadde fikset neglene til sin venn, ønsket de andre damen på sykehjemmet det samme, og da fikset Sang like gjerne neglene til alle sammen.»

 

Juryens begrunnelse:

Dette har vært en veldig vanskelig utvelgelse. Alle tre kandidatene har fylt kriteriene og har både berørt og inspirert oss.

Vi så etter en nykommer som kunne å vise frivillighetens nærhet og tilgjengelighet, og at det å være frivillig er noe alle kan klare.

Vinneren av Årets Nykommer traff hele juryen med sin historie.

Vinneren utfører en oppgave som alle kan gjøre og som føles meningsfylt fra første stund. Den frivillige innsatsen er av stor nytte for samfunnet og vinneren påvirker andres hverdag direkte.

Vinneren gir mye av seg selv, og opplever å få mye tilbake. Vinneren bidrar aktivt for organisasjonen og virker reflektert, selvgående og initiativrik. Personen er rett og slett en drømmefrivillig og filmen om denne personen har allerede inspirert over 100 andre til å melde seg som frivillige gjennom Frivillig.no.

Vil du spille en viktig rolle i andres liv?
Finn noe som engasjerer deg og bli frivillig!