Vinner 2023: Hjernerådet
for prosjektet
«Hjernen er deg!»

Vinneren av Helsprisen 2023 er Hjernerådet og prosjektet “Hjernen er deg!” Fv: Styreleder i Stiftelsen Dam Lilly-Ann Elvestad, konferansier Yousef Hadaoui, prosjektleder og organisasjonsrådgiver i Hjernerådet Peggy Ranheim, Generalsekretær i Hjernerådet Henrik Peersen og Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge.

 

Helse- og omsorgsministerens tale

Helseprisen 2023 går til et prosjekt som er både nyskapende og viktig.  

Helsefrivilligheten jobber hver eneste dag for å utvikle ny kunnskap, skape engasjement, mestring, inkludering og bedre livskvalitet. Organisasjonene gjør en stor innsats for at vi alle skal kunne leve gode liv – uavhengig av forutsetning og livssituasjon.  

For at det skal være mulig må også ny kunnskap utvikles og formidles, og det må gjøres på en måte som skaper nysgjerrighet, innsikt og sterke følelser. På godt og vondt. Det lykkes vinneren av Helseprisen 2023 med.   

Organisasjonen som står bak prosjektet har samarbeidet tett med et bredt utvalg fagfolk for å skape et uttrykk som har nådd publikum i hele landet, og som i aller høyeste grad har nådd sin målsetning om å spre kunnskap. 

«Da jeg fikk vite at jeg skulle få fotografere en helt ekte hjerne, tenkte jeg med en gang at jeg måtte få folk til å se hjernen på en annerledes måte», sier fotograf Catharina Caprino.  

Hun er en av i alt elleve fotografer, som ble invitert til å visualisere et tema knyttet til hjerne og hjernehelse. Hennes bilde av en helt ekte menneskehjerne, som ligger på blå fuskpels har uten tvil fått publikum til å se hjernen på en ny måte. Noen synes kanskje hjernen er ekkel, mens andre synes den er vakker.  

Sikkert er det i alle fall at utstillingen «Hjernen er deg!» har skapt oppmerksomhet til vårt kanskje viktigste organ. Utstillingen «Hjernen er deg!» tar oss med på en reise i hjernen, fra vugge til grav, via opplevelser, følelser, sorg, sykdom og glede. Kombinasjonen av faglig tyngde og kunstnerisk frihet, har skapt en helt unik fotoutstilling, som er vist i store deler av landet. 

Hjernen er den mest komplekse strukturen i hele universet, og vi bærer alle sammen på en uerstattelig og unik hjerne, som gjør oss til akkurat den vi er. Samtidig vet vi at hele 30 prosent av oss på et tidspunkt i livet vil få en hjernesykdom.

Oppmerksomhet til hjernen, og kunnskap om hvordan vi best kan ivareta god hjernehelse er derfor helt avgjørende. Derfor er det arbeidet Hjernerådet gjør så viktig. Dere fortsetter å bygge kunnskap og politisk handling, og dere får stadig større gjennomslag.  

Hjernen fortjener oppmerksomhet, og derfor er det en stor glede å gratulere Hjernerådet og prosjektet «Hjernen er deg!» med Helseprisen 2023. 


Finalistene 2023

Prosjektene Grubl (Rådet for psykisk helse), Toxic (Rådgivning om spiseforstyrrelser) og Hjernen trenger oppmerksomhet (Hjernerådet) er finalistene til Helseprisen 2023. Foto: Promo/Stiftelsen Dam

 
 

Helseprisen

Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon.

Prisen består av et diplom og en pengepremie på 50.000 kroner til organisasjonen som står bak vinnerprosjektet.

 
 

Vi er på jakt etter Norges beste helseprosjekt

5. desember skal Stiftelsen Dam dele ut Helseprisen for åttende gang.

Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig skal deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Prisen deles ut på FNs internasjonale dag for frivillighet, 5. desember, på et arrangement i samarbeid med Frivillighet Norge.

Det er publikum som nominerer prosjektene, og som til slutt avgjør hvilket prosjekt som vinner Helseprisen. Det skjer gjennom en publikumsavstemming i ukene fram mot prisutdelingen. Selve prisen består av et diplom og 50.000 kroner, som går til organisasjonen som står bak prosjektet.

Nominasjonsfristen for årets pris er utgått. Følg med for avstemming av årets vinner i november.

Hvem kan vinne?

Vi må vite litt om hvilke aktiviteter eller tiltak som er gjennomført i prosjektet, og ikke minst få en begrunnelse for hvorfor akkurat dette prosjektet fortjener å vinne prisen. Prosjekter som er med i kampen om å vinne prisen må avsluttes i inneværende år.

Øvrige kriterier som vurderes av juryen er følgende:

  • Nyskapning og kreativitet.

  • Spesielt gode resultat og god nytte

  • Samarbeid, enten tverrfaglig, mellom organisasjoner og/eller mellom organisasjonen og fagmiljøer.

  • Skapt engasjement og entusiasme.

  • Forskningsprosjekter må i tillegg vise til publisering av resultatene. De må også redegjøre for tilknytning og samarbeid mellom prosjekt og organisasjon.

Frist for å nominere prosjekter var 10. september 2023.

Statutter for Helseprisen

Helseprisen er Stiftelsen Dam sin utmerkelse som årlig skal deles ut til et helseprosjekt (inkludert forskning og tiltak for funksjonshemmede) i regi av en frivillig helseorganisasjon. Prisen går til organisasjonen.

Prosjektene nomineres av organisasjonene etter en utlysning, og en jury plukker ut tre finalister, og blant dem kåres én vinner. Vinneren får et diplom og et pengebeløp på 50.000 kroner. Det er organisasjonen som står bak prosjektet som får pengene.

Beløpene kan fritt benyttes til å styrke fagfeltet innen egen organisasjon. Organisasjonen står fritt til å gi pengene videre til for eksempel prosjektleder/forsker, lokalt ledd eller ekstern samarbeidspartner.